Home » woning inrichting » Verhuizen naar een koop-appartement
Mar
10

Een andere woning betrekken betekent natuurlijk vooraf incalculeren welke noodzakelijke verbouwingen er eventueel uitgevoerd moeten worden. Dit bedrag kun je meenemen in de begroting en betrekken binnen de hypotheek in de vorm van een bouwdepot. 

Verhuizen naar een appartement: de VVE

Zodra je een appartement koopt binnen een woningcomplex, zoals dit in grotere steden vaak het geval is, krijg je te maken met de vereniging van eigenaren. Deze VVE kan actief of 'slapend' zijn. Bij zowel een slapende, als actieve VVE is het verstandig inzage in de jaarplanning te krijgen en een beeld te krijgen van op handen zijnde grootschalige verbouwingen. Verbouwingen en onderhoud in groepsverband betreffen vaak het dak, gevelonderhoud, balkon onderhoud, kozijnen vervanging. Tegenwoordig laten veel VVE's de houten kozijnen vervangen voor kunststof kozijnenen en puien

Wees waakzaam bij een slapende VVE

De 'slapende' VVE (inactief), kan middels de gemeente de opdracht krijgen om bijvoorbeeld gevelonderhoud te laten uitvoeren, in dat geval zijn er vaak niet voldoende eigen middelen in kas, en zullen de appartementeigenaren over het algemeen een aanvullende hypotheek moeten afsluiten om de werkzaamheden te bekostigen; wees dus waakzaam indien een VVE slapend is; probeer in te schatten of er mogelijk een dergelijke renovatie zou kunnen worden opgelegd door de gemeente. 

Koop je een appartement, dan is het in principe onverstandig om op eigen gelegenheid bijvoorbeeld oude houten kozijnen te vervangen voor kunststof kozijnen; dit soort activiteiten gebeuren in groepsverband. Laat je dit op eigen gelegenheid uitvoeren, dan kun je zelfs met dubbele kosten te maken gaan krijgen.