Home » Vehuisbedrijf » Openingstijden
Dec
24

Openingstijden

Openingstijden – http://www.openingstijden.nl

Openingstijden en koopzondagen

De openingstijden van verschillende ondernemingen kunnen sterk verschillen. Het is raadzaam u vooraf te informeren over de openingstijden van de winkel die u wilt bezoeken zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
De ondernemingen met een eigen website, vermelden vaak hun openingstijden op hun website. Zo kunt van thuis uit deze gemakkelijk opzoeken. Voor deze dewelke geen website hebben, kunt u best even persoonlijk contacteren. Gelukkig gaat dat in deze moderne tijden slechts over een beperkt aantal zaken.
Maandag en dinsdag zijn veel voorkomende sluitingsdagen, zeker bij ondernemingen die in het weekend geopend zijn. Toch zien we ook hierin een verschuiving naar andere dagen.
Winkels die in het weekend en met name op zondag geopend zijn, zijn vaak verplicht om door de week op minstens 1 dag te sluiten. Zo zijn ook alle kleinhandelaars verplicht om een wekelijkse sluitingsdag in te lassen. Op bijvoorbeeld nachtwinkels en horecagelegenheden zijn uiteraard vaak andere regels van toepassing.

Sommige winkels zijn op bepaalde zondagen uitzonderlijk geopend, de zogenaamde koopzondag. Hiervan kan uiteraard geen sprake zijn in landen waar winkels niet onbeperkt mogen geopend zijn op zondag.
Bij wet mogen gemeenten zelf beslissen of al dan niet deelnemen aan een koopzondag. Deze hebben als voordeel dat er vaak meer klanten komen omdat veel mensen op zondag vrij zijn. Een nadeel is uiteraard de tewerkstelling van het personeel op de koopzondag.
Winkels zijn sneller op zondag geopend in de periode voorafgaand aan Sinterklaas of de feestdagen. Dit om perfect in te spelen op de noden van de klanten.
Werken op zondag kan men evenwel niet verplichten aan zijn werknemers, tenzij het soort van werk het noodzakelijk maakt om op zondag te werken. Hierbij wordt dan vooral gedacht aan de gezondheidssector en hulpverleners. Toch zullen veel mensen in andere sectoren op zondag willen gaan werken, gezien de extra toeslag op hun loon die ze dan vaak ontvangen. Deze toeslag is helaas niet van toepassing op personeel in de horeca.
Elke werknemer heeft, ongeacht de sector waarin met tewerkgesteld is, recht op een vast aantal vrije zondagen per jaar. Deze zijn wettelijk vastgelegd en hierdoor voorniedereen hetzelfde.
Openingstijden

Deze post is geplaatst door Lotte via IP adres: 37.251.71.73