Home » woning inrichting » Nieuw huis? Controleer apparatuur
Nov
28

U gaat verhuizen. Verhuist u naar een koopwoning dan zult u moeten onderzoeken of de aanwezige elektra nog deugdelijk is, als dit niet reeds is uitgevoerd. De meest verstandige handeling is dat u alvorens de aankoop een elektrische keuring laat uitvoeren op de beoogde woning. Dan is er altijd nog een weg terug als de elektra niet naar behoren is, of u kunt tenminste nog onderhandelen over de aankoopprijs. 

Overige woning-apparatuur

In de meeste woningen is een CV ketel aanwezig. De CV ketel zorg voor warm water door het hele huis, voor zowel de centrale verwarming als voor uw bad. Het kan zijn dat uw nieuwe woning voorzien is van een geiser (voor warm water) en dat de verwarming via een gaskachel verloopt. Laat beiden goed controleren voordat u deze in gebruik neemt. Gaskachels, geisers en CV-ketels kunnen groot gezondheidsgevaar opleveren wanneer deze ondeugdelijk zijn, alle drie kunnen koolmonoxide vergiftiging opleveren bij lekken. Het verraderlijke hiervan is dat dit ongemerkt gaat; koolmonoxide is geurloos. Jaarlijks vallen er circa 10 doden door koolmonoxide vergiftiging. 

Geiserverkoop daalt al jaren

In Nederland komen echter steeds minder geisers en gaskachels voor in gebruik. Vanaf 2001 is het gebruik gehalveerd tot iets boven een half miljoen geisers. 

Andere CV ketel nodig? 

Let hier goed op wanneer u verhuist naar een koopwoning in welke staat de CV ketel verkeert. Een nieuwe CV ketel kost u al snel (vanaf) 1500 euro. Moet u dan toch een nieuwe CV ketel kopen, dan is bijvoorbeeld een Remeha Tzerra cw4 een zeer goede keuze.